"Dobry posiłek w szpitalu". Włączamy się do programu pilotażowego
Celem programu jest poprawa jakości żywienia pacjentów i edukacja. Pozyskane finansowanie pozwoli urozmaicić jadłospis szpitalny, a ponadto zaoferować pacjentom konsultacje dietetyczne, opracować zalecenia żywieniowe do stosowania w domu, precyzyjnej kontrolować bilansowanie szpitalnych posiłków.
W ramach programu pacjenci w naszym szpitalu:
- otrzymują w szpitalu dodatkowy, wieczorny posiłek,
- korzystają z bardziej urozmaiconego jadłospisu,
- mają zapewniony dostęp do konsultacji dietetycznych,
- otrzymują opracowane zalecenia żywieniowe do stosowania w domu, dostosowane do schorzenia.
Obowiązkiem szpitala uczestniczącego w programie jest publikowanie tygodniowych jadłospisów, a każdego dnia roboczego - zdjęć dań z najczęściej stosowanych diet. W naszym szpitalu są nimi dieta podstawowa i dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
USK w Opolu dołączył do programu 6 listopada 2023 roku.
Jadłospisy i zdjęcia dostępne są:
2024
sierpień (7 października - )
sierpień (2 września - 6 października)
sierpień (5 sierpnia - 1 września)
lipiec (1 lipca - 4 sierpnia)
czerwiec (3 czerwca - 30 czerwca)
maj (6 maja - 2czerwca)
kwiecień (1 kwietnia-5 maja)
marzec (4 marca-31 marca)
luty (5 lutego - 3 marca)
styczeń (2 stycznia - 4 lutego)
2023
grudzień (4 grudnia-2 stycznia)
listopad (6 listopada - 3 grudnia)
Z programu "Dobry posiłek w szpitalu" wyłączeni są pacjenci:
- żywieni dojelitowo,
- żywieni pozajelitowo,
- oddziałów anestezjologii i intensywnej terapii.
Konkretną dietę - w zależności od schorzenia pacjenta - zleca lekarz.
Zespół ds. żywienia pacjentów w naszym szpitalu opracował kilkanaście rodzajów diet, z wskazaniami do stosowania przez pacjentów w domu (z zastosowaniem, charakterystyką, wykazem produktów i potraw zalecanych, zalecanych w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazanych, uwagami technologicznymi dotyczącymi przyrządzania posiłków oraz dziennymi racjami pokarmowymi). Poniżej załączamy wykaz przygotowanych przez nasz zespół diet, w oparciu o aktualne wytyczne.
Zalecenia żywieniowe dla pacjentów do stosowania w zależności od wskazań medycznych:
- Dieta podstawowa (1,02MB)
- Dieta łatwo strawna (2,27MB)
- Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu (2,14MB)
- Dieta łatwo strawna z ograniczeniem wydzielania soku żołądkowego (1,94MB)
- Dieta bogatoresztkowa (1,85MB)
- Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (4,05MB)
- Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych (3,20MB)
- Dieta ubogoenergetyczna (2,50MB)
- Dieta bogatobiałkowa (1,82MB)
- Dieta niskobiałkowa (2,21MB)
- Dieta eliminacyjna (3,36MB)
- Dieta o zmienionej konsystencji - papkowata (1,48MB)
Pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu" został wprowadzony pod koniec września br. rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Celem programu jest poprawa jakości żywienia w szpitalach. Ma być realizowany do końca czerwca 2024 r. Jest finansowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia.