"Dobry posiłek w szpitalu". Włączamy się do programu pilotażowego

"Dobry posiłek w szpitalu" - program pilotażowy

Celem programu jest poprawa jakości żywienia pacjentów i edukacja. Pozyskane finansowanie pozwoli urozmaicić jadłospis szpitalny, a ponadto zaoferować pacjentom konsultacje dietetyczne, opracować zalecenia żywieniowe do stosowania w domu, precyzyjnej kontrolować bilansowanie szpitalnych posiłków.  

W ramach programu pacjenci w naszym szpitalu:

  • otrzymują w szpitalu dodatkowy, wieczorny posiłek,
  • korzystają z bardziej urozmaiconego jadłospisu,
  • mają zapewniony dostęp do konsultacji dietetycznych,
  • otrzymują opracowane zalecenia żywieniowe do stosowania w domu, dostosowane do schorzenia.

Obowiązkiem szpitala uczestniczącego w programie jest publikowanie tygodniowych jadłospisów, a każdego dnia roboczego - zdjęć dań z najczęściej stosowanych diet. W naszym szpitalu są nimi dieta podstawowa i dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. 

USK w Opolu dołączył do programu 6 listopada 2023 roku.

 

Jadłospisy i zdjęcia dostępne są:

2024

maj (6 maja- 
kwiecień (1 kwietnia-5 maja)
marzec (4 marca-31 marca)
luty (5 lutego - 3 marca)
styczeń (2 stycznia - 4 lutego)

 

2023
grudzień (4 grudnia-2 stycznia)

listopad (6 listopada - 3 grudnia)

 

Z programu "Dobry posiłek w szpitalu" wyłączeni są pacjenci:

  • żywieni dojelitowo,
  • żywieni pozajelitowo,
  • oddziałów anestezjologii i intensywnej terapii.

Konkretną dietę - w zależności od schorzenia pacjenta - zleca lekarz.

Zespół ds. żywienia pacjentów w naszym szpitalu opracował kilkanaście rodzajów diet, z wskazaniami do stosowania przez pacjentów w domu (z zastosowaniem, charakterystyką, wykazem produktów i potraw zalecanych, zalecanych w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazanych, uwagami technologicznymi dotyczącymi przyrządzania posiłków oraz dziennymi racjami pokarmowymi). Poniżej załączamy wykaz przygotowanych przez nasz zespół diet, w oparciu o aktualne wytyczne.

 

Zalecenia żywieniowe dla pacjentów do stosowania w zależności od wskazań medycznych:

 

Pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu" został wprowadzony pod koniec września br. rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Celem programu jest poprawa jakości żywienia w szpitalach. Ma być realizowany do końca czerwca 2024 r. Jest finansowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

 

Przewiń do góry